Forró csokoládé

Forró csokoládé

A meleg italok igazi idénye a tél. Az egész évben fogyasztott kávé mellett ilyenkor megnő az egyéb gőzölgő nedűk népszerűsége is. Ezek között egészen különleges helyet foglal el a forró csokoládé, mely sokáig amolyan gourmand úri huncutságnak számított, de napjainkban egyre többen lelik örömüket a kortyolgatásban.

A számos különböző formában, ízesítéssel elkészíthető forró csoki ráadásul ünnepi italnak is remek, mely egyfajta folyékony desszert gyanánt is felszolgálható, és gyermekektől felnőttekig bárki örömét lelheti benne. A forró csokoládénak ma már komoly receptirodalma van. A hagyományos verziótól egészen az allergénekben szegény, tejmentes variánsokig és az egzotikusabb ízvilágot idéző különlegességekig megannyi elkészítési módról olvashatunk.

Mi most egy egyszerű, házilag gyorsan és könnyen elkészíthető verzió receptjével szeretnénk segíteni a forró csokoládéval még éppen ismerkedőket. Javasoljuk, próbáld ki, hiszen e kiváló ital testet és lelket melengető élvezetet nyújthat a zordabb napokon, a meleg szobában való kuckózáskor, de a gyermekek is örömüket lelik benne egy családi házimozi alkalmával. Ha pedig már rutinod lesz az egyszerűbb verzió elkészítésében, nyugodtan kísérletezhetsz a különleges ízesítésű verziókkal, és akár az ünnepi étkezések záróakkordjaként is az asztalra teheted.

Hozzávalók:

  • 8 dl tej
    • zsírtartalmat annak megfelelően érdemes választani, hogy mennyire testes, tömény italt szeretnénk
    • az egészen lágy, könnyű végeredményért a recept vízzel is kiegészíthető
  • 2 dl tejszín
  • 1 vaníliás cukor
    • ínyencek akár vanília őrleménnyel is készíthetik
  • 1 evőkanál cukor
  • 20 dkg 60−70% kakaótartalmú csokoládé
  • csipet só
  • a díszítéshez használt élelmiszerek - őrölt fahéj, tejszínhab, csokireszelék, csokiforgács, mandulareszelék, kinek-kinek ízlése szerint

Elkészítés:

Egy edénybe öntsünk tejszínt, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, keverjük össze és adjunk hozzá egy csipet sót. A keveréket nagyobb lábosban, kis lángon melegítjük.

Párhuzamosan, egy másik edényben melegítjük a tejet, melyben folyamatos keverés mellett feloldjuk a csokoládét, melyet a gyors és jó olvadás/oldódás miatt apróra törtünk. A már krémes állagú csokoládékrémet a nagyobb lábas tartalmához, vagyis a tejszínes keverékhez öntjük, s így melegítjük tovább, míg a legvégén ízesíthetjük fahéjjal.

Az egyéni ízlésünknek megfelelő pohárba öntjük – olvasztott csokival dekorált peremű üvegpohár, porceláncsésze, de akár egy rusztikus bádogbögre is jó lehet.

Díszítjük tejszínhabbal, illetve a fentebb felsorolt élelmiszerek bármelyikével.