Kelt tészta alapú kakaós csiga rizslisztből

Kelt tészta alapú kakaós csiga rizslisztből

A rizs az egyik legfontosabb élelmiszer alapanyag,  termesztése 5 000 éves múltra tekint vissza, és jelenleg az emberiség mintegy 60 százalékának fő tápláléka. Ha rizsfogyasztásról beszélünk, a legtöbb embernek Ázsia jut eszébe, és a szemes rizs különböző fogyasztási módozatai azok, amire elsősorban gondolunk. Pedig a rizs nem csak köretként, egytálételek részeként lehet fontos eleme a mindennapi táplálkozásnak. A rizsliszt is egyre nagyobb szerepet kap a nyugati gasztronómiában.

A rizs – illetve a rizsliszt – növekvő népszerűsége nem véletlen, hiszen kiváló tápanyag, és megannyi kedvező élettani hatással bír. Remek proteinforrás, esszenciális aminosav-összetétele miatt táplálékként értéke az állati fehérjékhez mérhető. Gluténmentes, ásványi anyagokban gazdag, főleg vasat, foszfort és magnéziumot tartalmaz, de található benne kalcium, kálium és nátrium is.

A rizsliszttel szinte teljesen kiváltható a fehér liszt - használható rántott ételekhez, péksüteményekhez, desszertekhez és édességekhez egyaránt. Ha biztosra szeretnél menni, pl. palacsintasütésnél, érdemes egy kevés keményítőt is adni a tésztához, így jobb lesz a sütemény állaga. Alább egy rizslisztből készült kakaóscsiga receptet osztunk meg azok kedvérét, aki szeretik magukat és szeretteiket finom étkekkel kényeztetni, de közben figyelnek az egészséges táplálkozásra is.

 

Kevejük el a rizslisztet cukorral, sóval és élesztővel, és a keverékre öntsünk tejben olvasztott vajat. Ebbe üssük bele a tojást, és dolgozzuk össze a tésztát, praktikusan dagasztásra alkalmas konyhai robotgéppel.

Ezt aztán mintegy háromnegyed óráig hagyjuk kelni. Kelesztés után a tésztát gyúrjuk át, nyújtsuk ki, és szórjuk meg a nekünk megfelelő, ízlésünk szerint kiválasztott kakaóporral.

Ezután tekerjük fel, és a tekercsből szeleteljük le a csigákat – ehhez érdemes kifejezetten éles eszközt használni. A csigákat tegyük tepsibe, hagyjuk negyed órát pihenni/kelni, majd helyezzük be a sütőbe – 175-180 fok körül érdemes beállítani a hőfokot.

Mintegy 20-25 percnyi sütés után elkészülnek a csigák, az ínyencek a sütés utolsó öt percére még forró cukros tejjel bekenhetik a süteményt.

Az elkészült csiga ezek után ízlés szerint díszíthető porcukorral.

 

HOZZÁVALÓK

  • 250 g rizsliszt
  • 30g cukor
  • egy csipet só
  • 4 g élesztő (porélesztő)
  • 1 tojás
  • 1,75 dl meleg tej
  • 20 g vaj
  • Kakaópor
  • Porcukor